Vandaag kreeg ik de LosVast binnen, het blad van O&O. Dit is de vereniging voor hondeninstructeurs. Ineke Post las Kijk eens naar je hond voor dit blad en schreef een recensie waar ik erg trots op ben! 

Na een pakkende samenvatting was dit haar uiteindelijke oordeel:
“Wat vind ik van het boek?
Heel, heel erg compleet, goed onderbouwd met verwijzingen naar diverse onderzoeken. Achterin het boek hoe je de juiste professional vindt en heel veel bijlagen die het makkelijker maken de theorie op de juiste manier toe te passen.

Ik ben erg blij met de nadruk die op de veiligheid ligt. Zoals de schrijver zelf zegt: ‘Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat je niet moet verwachten dat je serieuze problemen met je hond kunt oplossen aan de hand van een boek. Als een hond agressie inzet, is het tijd om een professional in te schakelen’.
De indeling van het boek is logisch. Prachtige foto’s en illustraties die de tekst verduidelijken.

Een bijzonder waardevolle aanvulling is dat een aantal begeleiders hun verhaal hebben willen vertellen. Een prachtig kijkje in de keuken voor mensen die niet beroepsmatig hiermee bezig zijn.

Dat bijzonder compleet zijn heeft wel als valkuil dat je er zeker als niet professional makkelijk in verdrinkt. De theorie zal voor een deel vaak nieuw zijn en deze is niet altijd even makkelijk. Dat houdt in dat je je die kennis eigen zult moet maken.

Het boek voldoet aan mijn metafoor:

  • oorspronkelijk in zijn benadering. Het neemt je bij de hand en doorloopt stap voor stap de moeilijke materie met je in een toegankelijke taal.
  • Haalt alles uit de kast om problemen op te lossen zonder te pretenderen dat elk ongewenst gedrag te tackelen is.

Als laatste geef ik mee dat dit boek zeker niet alleen waardevol is voor begeleiders die met ongewenst gedrag te kampen hebben, maar voor iedere honden-eigenaar meerwaarde heeft! Ik hoop dat ook als je niet van lezen houdt, je mede door dit uitgebreide artikel over de streep getrokken wordt. En nee, ik heb geen aandelen………. :-)”